my place of expresion

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dal som si za úlohu...

Trpezlivosť, rozvážnosť a spontánnosť sú tri...

Sú tri veci, ktoré asi u mňa niesu dosť rozvinuté. Prišiel som na to keď som ležal na dlážke v mojej izbičke, ako zvyčajne (Je to výborný oddych, niekedy lepší ako na posteli. Asi mi to ostalo od detstva, váľať sa po zemi.) a rozmýšľal na tým i tamtým.  No prišlo mi to na um a som si povedal,že tieto tri veci dosiahnem.

Trpezlivosť, rozvážnosť a spontánnosť 

Možno by sa niekomu zdalo, že spontánnosť je opak trpezlivosti a rozvážnosti, ale ja si to nemyslím.

TRPEZLIVOSŤ
je schopnosť si počkať, vedieť počkať, vydržať. Neponáhľať veci dopredu, nesúriť ich. Tak ako vie byť trpezlivý strom. Strom rastie veľmi pomaly. Musí. Lebo drevo rastie veľmi pomaly, a na to aby bol strom pevný, musí počkať. Keby rástol rýchlo, drevo by nebolo dosť pevné a strom by zlomil i slabší vietor.

ROZVÁŽNOSŤ
je vedieť kedy je tá správna chvíľa, aby sme danú vec spravili. A úzko súvisí s trpezlivosťou. Strom je trpezlivý aj cez zimu. Čaká, vyčkáva, kým znova nepríde teplo, nepríde jar. Ale strom  je aj rozvážny. V januári sa na týždeň oteplí, ale strom hneď nevyženie listy, nerozvinie puky, lebo vie že ešte neprišla tá pravá chvíľa.

a SPONTÁNNOSŤ 
je schopnosť v okamihu reagovať. V okamihu pokračovať v interakcii, ktorá bola niečim vyvolaná. S trpezlivého a rozvážneho semiačka napokon vyrástol veľký a mohutný strom. No ak príde veľký víchor, strom nečaká, kým ho víchor nezlomí, alebo nevyvráti, ale spontánne sa ohýba pod jeho nátlakom, lebo jeho kmeň a konáre sú pružné.

Tak a ja som sa dnes rozhodol tieto tri veci v sebe pestovať...


My Diary- that´s me | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014