my place of expresion

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sloboda vs Láska

Dve veci ktoré boli vždy tak ospevované. Ktorá z nich vyhrá súboj?

Sloboda. Myšlienky slobodoy, oduševnene zazneli v histórii už mno krát. Bojovali za ňu celé nérody i jednotlivci. Podlo za ňu mnhoho životov.  Ospevovala sa v pisnach, črtala sa v obrazoch, básnach.  No podobne môžme hovoriť aj o Láske. Už v gréckych bájach sa nachádza láska a zrada, súboj bohov, titanov a človeka pre Lásku. Rozprávajú nám o nej povasti a báje, legendy. Dnes ju realisti pokladaj za syntézu chemických a fyzikálnych dejov v organizme, a romantici sa oduševnujú v jej hlbokom zmysle.

Slobodný človek je ako lev, zalúbenci sú ako dve hrdličky. Láska a Sloboda majú tolko spoločného a rozdielneho. Dopĺňajú sa a sú si i paradoxom. Z Lásky sa dnes ženíme, pútame k inému človeku. Sloboda je naša vlastná nezávislosť, vlastná existencia bez obmedzení. A tu sa začína boj. Láskou sa pútame, čo ničí Slobodu. Obydve sú prirodzenosťou človeka a ani bez jedného nemôže byť človek dlho štastný. Čo robiť? Sloboda znamená samotu. Ale samotu nechceme, lebo sa cítime osamelý. Byť osamelí je velmi negatívne a nepríjemné, smutné...

Dá sa nájsť Láska v Slobode a Sloboda v Láske, alebo budeme večne ubíjený ich súbojom? A kto potom....
Kto vyhrá ten súboj- Láska či Sloboda  ?


> >my thinking | stály odkaz

Komentáre

  1. nesloboda v laske je nelaskou
    Byt slobodny neznamena byt sam. Rovnako ako, byt v manzelstve nemusi znament stratu slobody. Je dobre si ujasnit co je sloboda a co je laska. Nemozno za lasku povazovat obmedzovanie slobody toho druheho. Ak niekoho milujem (nema to nic spolocne so zalubenostou a pripadne roznymi prejavmi emocii) tak chcem pre neho to najlepsie. Ale ak by som ho chcel obmedzovat (napr. zo ziarlivosti), tak idem proti tomu, takze prejav neslobody je vlastne prejav nelasky (ziarlivost a jej dopady rozhodne za akt lasky nemozem povazovat)
    publikované: 02.06.2005 15:12:53 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. slovoda vs laska
    Bol som slobodny a hladal som lasku. ked som ju nasiel som stastny a uz nikdy nechcem byt naspät "slobodny".

    Necítim sa byt obmedzovaný láskou.
    publikované: 02.06.2005 15:25:16 | autor: alojz (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. a co takto
    slobodna laska??? :o.)
    publikované: 02.06.2005 21:21:38 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. sloboda vs laska??? :-D
    Stavať slobodu proti láske je pre mňa niečo nepredstaviteľné. Asi ide o nepochopenie významu obidvoch slov. Pre mňa neexistuje láska bez slobody a sloboda bez lásky. A ak áno tak to nie je pravá sloboda alebo láska. Obidve (píše sa to s i) sa dopĺňajú ako dvaja ľudia čo sa ľúbia.
    publikované: 24.08.2007 14:36:21 | autor: Mato (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014