my place of expresion

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stopárov Sprievodca Galaxiou (Dougles Adams)

Irónia plná humoru! A jeden nepravdepodobný príbeh, ktorí s ničím tak úplne nesúvisí a je dielom stopercentnej náhody, ktorá vznikla , keď jedna malá myška chybne zadala údaj na prepočítanie do počítača. Ten potom vytvoril reťazovú reakciu sekvencií, ktoré úplne nezmyselne vygenerovali príbeh v autorovej hlave.

Niektorí o ňom už počuli, či už ako knihe, alebo najnovšie o filme a poniektorí nie. Ja som čítal (resp. videl) obe verzie a musím povedať že obe sú výborné, i keď kniha predsa len o ničo lepšia. Kniha Stopárov Sprievodca Galaxiu je plná irónie života podanej tak bláznivým vesmírom, až by to mal nejeden pedant neznášajúci chaos problém stráviť. Jedna z najhumornejších knižiek akú som čítal. Mne osobne sa veľmi páčila a už sa neviem dočkať kedy si chytím aj ja nejakého toho vesmírneho stopa a v najbližšom galaktickom kníhkupectve si zoženiem najpredávanejšiu knihu v celej galaxii , ktorá je omnoho lepšia než Galaktická encyklopédia.

Taká malá upútaka:
Arthur Dent je jednoduchý Angličan, ktorému jedného dna bez slova prídu zbúrať dom, kvôli stavbe novej diaľnice. Snaží sa tomu zabrániť vylihovaním v blate pred buldozérom. Vedúci mu dohovára, že už je márne protestovať, že plány boli prístupné verejnosti už 4 mesiace na mestskej radnici a že ak chcel, mal sťažnosť podať skôr.... Akou veľkou iróniou je, keď o nejakých 20 minút sa po celej oblohe zjavia obrovské kovové kvádre- mimozemské lode, ktoré vyhlásia: „Milí pozemšťania, ako iste viete, kvôli stavbe novej hyperpriestorovej diaľnice, ktorá bude viest cez vašu slnečnú sústavu, bola určená vaša planéta na demoláciu....

Ďalšími dielmi, pokračovaniami knihy sú:   
      Reštaurácia na konci vesmíru
      Život, vesmír a všetko
      Zbohom a ďakujem za ryby
      Zväčša neškodná

Chystám sa si ich prečítať a potom určite napíšem či sa mi páčili tak ako prvá.

> >interested me | stály odkaz

Komentáre

  1. mne sa lubila trojka
    ine som zatial necitala ale prvu polku Life, universe and everything mam za sebou, vazne neskutocna, haluz....
    kvetinace v agonii, rozpravajuce matrace, vesmir je plny zahad :D
    a chcem si precitat vsetky pekne od jednotky, len dufam ze v kniznici budu mat inak mozem stahovat z netu -_-
    inak, pekny clanok :-P
    publikované: 02.01.2007 14:32:14 | autor: eda (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. prave som docital trojku
    "precitaj si slovnik, kurva!" - najlepsia veta v knihe :D ako ta prepletenost pribehov a ako to cele suvisi .. uzasna kniha a uz sa tesim na stvorku
    publikované: 05.02.2008 16:42:07 | autor: Tommy (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mne sa pacilo...
    ...ze este tesne pred demolaciou vyslu mimozemstania poslednu vyzvu pozemstanom, ktoru ale pozemstania nie su schopni s ani zachytiti nieto este zareagovat. Mimozemstan si povzdychne... "Zasrana apaticka planeta..." alebo tak nejako.
    publikované: 05.02.2008 17:15:04 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014