my place of expresion

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Citát na zamyslenie

„Kým sa zvíjaš vo svojom vlastnom prázdne a môžeš si ešte mysleť, že sa dotýkaš Jedného, no len čo začneš miesiť hlinu, hoci elektronickú , už si stal demiurgom a ten, kto sa pokúša vytvoriť svet, už vopred sa poškvrnil omylom a zlom.“ (z knihy Fouccaltovo Kyvadlo, Umberto Eco )
Sme bezduchý a prázdny? Nemyslím si. Mnoho z nás je asi nenaplnených a hľadáme sa, pretože sa cítime prázdnymi, hľadáme akýsi zmysel svojho života. No niekedy ho nehľadáme na tých správnych miestach, či skôr niekedy sa zaujímame o úplne niečo iné, čo nás nenapĺňa a s pocitom prázdnoty trpíme, uzatvárame svoja zraniteľné ja a obliekame si šaty osobnosti , ktoré nám vtláčajú akýsi pocit uspokojenia na základe zaslepenia, v našom živote. Pri tom možno nájdeme nejaký zmysel, a naplnenia, napríklad stotožnením sa s Jedným*. Staneme sa súčasťou celého univerza. Ale vlastne to nám dáva akékoľvek učenie filozofia. Dáva nám niečo čo nás uspokojí, a uhasí náš smäd z prázdna. Tu prechádzame k základom každého „učenia“ , ktoré má svoj počiatok, a určitým spôsobom vysvetľuje vznik toho všetkého. Hlina ako obraz tvárnej hmoty, s ktorej Prometeus vymodelovala človeka a bohovia mu vdýchli života, či s ktorej vie majster hrnčiar vytvoriť džbán na vodu. Alebo pomyselnú hlinu z kovu , čipov , káblov a inej mechaniky a robotiky, ktorá sa pokúša vytvoriť umelú inteligenciu?
Nemali by sme zabúdať ani na to, že všetci tvoríme svet, a tak ako máme doň niečo prinášať, tak si máme s neho i brať. Máme schopnosti, máme talent a máme svetu čo ponúknuť a vytvoriť v ňom kúsok seba, ale taktiež sa naučiť prispôsobovať a učiť sa od ostatných ľudí, pretože myslieť si, že len ja mám správny názor a snažiť sa pretvoriť svet, podľa vlastného gusta je veľkou chybou, ktorá by zničila rôznorodosť a krásu sveta. Naučme sa preto rešpektovať a spolupracovať na vytváraní nášho sveta a nie bezhlavo presadzovať vlastný názor.
Čo iné ešte vám napovedal citát z knihy Fouccaltovo kyvadlo?       
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
*Jedno- Mikuláš Kuzánksy (renesančný filozof) tvrdil, že Jedno je základom všetkého, je stotožňované z bohom, je dokonalé, nekonečné, je všetkým. (Môžeme chápať ako druh Panteizmu.)

*demiurg – vyššia (tvorivá) moc

 
 
PS: Za to že som sa dostál k tomu citátu, ďakujem svojej kamarátke, pretože, ja som túto knihu ešte nečítal.

výrok a pod. | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014